Ilmanvaihtokanava tulee puhdistaa säännöllisesti että se toimii hyvin


Riittävä ilmanvaihto on tärkeää niin asunnon kuin sen asukkaiden terveyden kannalta. Toimiva ilmanvaihto takaa ilman kiertämisen ja kosteuden poistumisen asunnosta, homeen ja kosteusvaurioiden välttämiseksi. Asunnon kunnossa pysymisen lisäksi asunnon riittävällä ilmanvaihdolla, joka takaa hyvän ilmanlaadun, on merkittävä vaikutus asukkaiden terveyteen. Sen tehtävänä on myös tuoda asuntoon puhdasta ilmaa hengitykseen ja poistaa kosteaa ja epäpuhdasta ilmaa. Rakennuksissa syntyy paljon epäpuhtauksia muun muassa sen materiaaleista, laitteista, ruoanlaitosta, kemikaaleista ja kosteutta esimerkiksi ruoanlaitosta, pyykin pesusta ja myös hengittämisestä.

Toimiva ilmanvaihto on tärkeää terveydelle

Erilaisia ratkaisuja kodin ilmanvaihtoon ovat esimerkiksi koneellinen ilmanvaihto ja painovoimainen ilmanvaihto. Ilmanvaihtoa tarvitaan eniten silloin, kun asunnossa ollaan paikalla, mutta ilmanvaihdon tulisi kuitenkin olla aina päällä. Jos ulkoilman sisäänvirtaus asuntoon ei tapahdu juuri sitä varten tehdyistä kanavista, virtaa ilma sisälle hallitsemattomasti paikoista, mistä se pääsee tulemaan, kuten esimerkiksi porraskäytävästä ja talon rakenteiden raoista. Hallitsemattomasti sisään virtaavan ilman ongelmana on, että se ei ole raikasta ulkoilmaa, vaan tuo sisälle mukanaan toksiineja, hajuja, mikrobeja ja erityisesti pientaloissa on vaarana, että talon alapohjasta tulee radonia sisäilmaan. Etenkin 1970 – 1990-luvuilla rakennetuissa asunnoissa on usein puutteita ilmanvaihdossa ja niissä on usein jätetty esimerkiksi korvausilmaventtiilit asentamatta.

Ammattilaisen tekemä Ilmanvaihdon oikea huolto ja säätö takaavat sen toimivuuden

Että ilmanvaihto toimisi hyvin ja oikein, täytyy sen olla oikein tehty ja säädetty, mutta sitä täytyy myös huoltaa ja puhdistaa säännöllisesti. Poisto- ja tuloilmavirrat täytyy olla oikein säädetty, poistoilman tilalle tulisi aina tulla vastaava määrä tuloilmaa. Ilmanvaihtokanaviin kertyy myös ajan mittaan kaikenlaisia epäpuhtauksia, kuten pölyä, siitepölyä, homesieniä, mikrobeja, bakteereita, savu-, käry- ja kemikaalijäämiä. Ilmanvaihtokanava on suositeltavaa puhdistaa 10 vuoden välein, mutta se riippuu myös ympäristöstä ja tiheämpi puhdistusväli saattaa myös usein olla tarpeen. Ilmanvaihtokanava kannattaa tarkistuttaa ammattilaisella noin 5 vuoden välein, jotta puhdistus- ja huoltotarve saadaan selville. Jos puhdistus ja huolto ovat tarpeen, kannattaa ne jättää ammattilaisen tehtäväksi. Huolto ja puhdistustoimenpiteisiin kuuluvat muun muassa ilmanvaihtoventtiilien ja kanaviston puhdistaminen, ilmansuodattimien vaihto ja puhdistaminen sekä ilmanvaihdon säätäminen.

Lisätietoa ilmanvaihtokanavien huoltamisesta voit lukea esimerkiksi IV-Lipasti Oy sivuilta.

minusta

Blogi LVI-alasta monipuolisena työllistäjänä

LVI eli talotekniikka käsittää kiinteistön ja siihen liittyvien tilojen tekniset palvelut ja järjestelmät, kuten lämpö-, vesi- ja ilmastointilaitteet. Talotekniikan avulla varmistetaan tilojen viihtyvyys ja turvallisuus ja kakkien järjestelmien toiminta. Toimiva ja hyvin suunniteltu LVI-tekniikka on jokaisen talon pitkäikäisyyden ja terveellisyyden kulmakivi. Esimerkiksi Omakotitaloa rakentaessa ja kunnostaessa tarvitaan monenlaisia ammattilaisia paljon myös LVI-alalta. Seuraavassa lyhyt kuvaus erilaisista alan tehtävistä ja ammattilaisista, joita ehkä sinunkin kotonasi työskentelee. LVI-alalla on paljon tekijöitä, jotka ovat erikoistuneet erilaisiin työtehtäviin. Alalla työskentelee esimerkiksi eri järjestelmiin erikoistuneita asentajia, putki- ilmanvaihto- tai lämmityslaiteasentajia. LVI-alalla on myös paljon myyntitehtäviä. Alalla voi myös erikoistua LVI-suunnittelijaksi, jonka työnkuvaan kuuluu rakennusten lämpö- vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmien suunnittelu. LVI-tekniikan rakennusmestarit toimivat taas usein työmaajohtajina tai esimerkiksi projektipäällikköinä. Oletko suunnittelemassa omakotitalon rakentamista tai kunnostamista lähiaikoina? Tervetuloa blogin pariin lukemaan, keskustelemaan ja mielellään myös jakamaan omia vinkkejä rakentamiseen ja remontointiin liittyen.

Haku

Kategoriat

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

13 May 2022
Pientalon lämmitysjärjestelmän valinta on iso päätös, jonka vaikutukset ovat kauaskantoisia. Tarjolla on monia vaihtoehtoja, joita kannattaa tutkia hu

24 February 2022
Omakotitaloa rakentaessa on nykyään monia erilaisia vaihtoehtoja lämmitysratkaisuiksi ja myös muun energian tuottamiseen. Kannattaako lämmitysmuodoksi

24 June 2021
Omaa kotia rakentaessa tai remontoitaessa tulee eteen monta valintaa ja päätöstä, joista yksi iso ja kauaskantoinen päätös on lämmitysjärjestelmän val

tag