Ilmalämpöpumppu on ekologinen vaihtoehto lämmitysjärjestelmäksi


Pientalon lämmitysjärjestelmän valinta on iso päätös, jonka vaikutukset ovat kauaskantoisia. Tarjolla on monia vaihtoehtoja, joita kannattaa tutkia huolellisesti ennen päätöksen tekoa. Tämänkertaisen kirjoituksen aiheen on pientalon lämmitysmuodot ja niiden ominaisuudet ja ekologisuus. Mukavaa, että olet löytänyt blogin pariin ja toivottavasti löydät täältä hyödyllistä tietoa aiheesta.

Valinta erilaisten lämmitysjärjestelmien välillä

Pientalon lämmitysjärjestelmää valitessa kannattaa ottaa huomioon lämmönlähteenä käytettävään energiamuotoon, sen hintaan ja ekologisuuteen sekä siihen, mikä on paras ratkaisu juuri oman talon kohdalla, riippuen sen koosta ja energian tarpeesta, unohtamatta investointi- ja käyttökustannuksia. Lämmitys voidaan myös usein toteuttaa erilaisia lämmitysmuotoja yhdistelevällä hybridiratkaisulla, joka on monesti kannattava ratkaisu.

Erilaisia lämmitysjärjestelmiä ja niiden ominaisuuksia

Sähkölämmitys alkaa olla vanhanaikainen lämmitysmuoto ja uudisrakentamisessa sitä ei enää valita ratkaisuksi. Sähkön hinta nousee jatkuvasti ja se tuotetaan yleensä epäekologisesti, joten sen käyttäminen ei ole kestävän kehityksen mukainen vaihtoehto. Kaukolämpö tuotetaan myös ainakin osittain käyttämällä fossiilisia polttoaineita, joten se ei myöskään ole erityisen ekologinen vaihtoehto ja silloin on myös täysin sidoksissa kaukolämmön hinnanvaihteluihin. Maalämpö on kustannustehokas ja uusiutuvia luonnonvaroja käyttävä ekologinen vaihtoehto, joka on suuri investointi, lämpökaivojen porauksien vuoksi, mutta jolla on suuri potentiaali energiansäästöön. Maalämpö on hyvä vaihtoehto erityisesti isompaan kiinteistöön, mutta kaikkiin kohteisiin sitä ei voi asentaa. Ilmalämpöpumppu on ekologinen lämmitysmuoto, sen kustannukset ovat edulliset ja sen voi asentaa myös vanhaan asuntoon. Ilmalämpöpumppu hyödyntää ulkoilmassa olevaa energiaa ja sen avulla voidaan siirtää lämpöenergiaa tehokkaasti ulkoilmasta sisälle, jopa talvipakkasilla. Ilmalämpöpumpun lisäksi on Ilma-vesilämpöpumppu ja poistoilmalämpöpumppu.

Mitä eroa on erilaisilla ilmasta energiaa ottavilla pumpuilla

Ilmalämpöpumppu ottaa lämpöä ulkoilmasta ja luovuttaa sen huoneilmaan, sitä voidaan käyttää myös asunnon viilentämiseen. Ilmavesilämpöpumppu luovuttaa lämpöä vesikiertoiseen järjestelmään ja sillä voi myös lämmittää käyttöveden. Poistoilmalämpöpumppu kerää lämmön talteen koneellisesti poistettavasta ilmasta ja siirtää sen taloon puhallettavaan tuloilmaan, lämpimän käyttöveden lämmittämiseen ja lämmitysjärjestelmän käyttöön. Kun ilmalämpöpumpun osto on ajankohtaista, kannattaa kääntyä alan asiantuntijan puoleen, jonka avulla voidaan löytää paras lämmitysratkaisu rakennuskohtaisesti ja tarkistaa, onko sen toteuttaminen mahdollista. Esimerkiksi Pirkanmaan Kylmälaitehuolto Oy myy ilmalämpöpumppuja ja vastaa kysymyksiin mielellään.

minusta

Blogi LVI-alasta monipuolisena työllistäjänä

LVI eli talotekniikka käsittää kiinteistön ja siihen liittyvien tilojen tekniset palvelut ja järjestelmät, kuten lämpö-, vesi- ja ilmastointilaitteet. Talotekniikan avulla varmistetaan tilojen viihtyvyys ja turvallisuus ja kakkien järjestelmien toiminta. Toimiva ja hyvin suunniteltu LVI-tekniikka on jokaisen talon pitkäikäisyyden ja terveellisyyden kulmakivi. Esimerkiksi Omakotitaloa rakentaessa ja kunnostaessa tarvitaan monenlaisia ammattilaisia paljon myös LVI-alalta. Seuraavassa lyhyt kuvaus erilaisista alan tehtävistä ja ammattilaisista, joita ehkä sinunkin kotonasi työskentelee. LVI-alalla on paljon tekijöitä, jotka ovat erikoistuneet erilaisiin työtehtäviin. Alalla työskentelee esimerkiksi eri järjestelmiin erikoistuneita asentajia, putki- ilmanvaihto- tai lämmityslaiteasentajia. LVI-alalla on myös paljon myyntitehtäviä. Alalla voi myös erikoistua LVI-suunnittelijaksi, jonka työnkuvaan kuuluu rakennusten lämpö- vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmien suunnittelu. LVI-tekniikan rakennusmestarit toimivat taas usein työmaajohtajina tai esimerkiksi projektipäällikköinä. Oletko suunnittelemassa omakotitalon rakentamista tai kunnostamista lähiaikoina? Tervetuloa blogin pariin lukemaan, keskustelemaan ja mielellään myös jakamaan omia vinkkejä rakentamiseen ja remontointiin liittyen.

Haku

Kategoriat

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

13 May 2022
Pientalon lämmitysjärjestelmän valinta on iso päätös, jonka vaikutukset ovat kauaskantoisia. Tarjolla on monia vaihtoehtoja, joita kannattaa tutkia hu

24 February 2022
Omakotitaloa rakentaessa on nykyään monia erilaisia vaihtoehtoja lämmitysratkaisuiksi ja myös muun energian tuottamiseen. Kannattaako lämmitysmuodoksi

24 June 2021
Omaa kotia rakentaessa tai remontoitaessa tulee eteen monta valintaa ja päätöstä, joista yksi iso ja kauaskantoinen päätös on lämmitysjärjestelmän val

tag