Maalämpö on uusiutuvaa energiaa


Omaa kotia rakentaessa tai remontoitaessa tulee eteen monta valintaa ja päätöstä, joista yksi iso ja kauaskantoinen päätös on lämmitysjärjestelmän valinta. Se on keskeinen valinta myös tulevien kustannusten ja asumismukavuuden kannalta ja kannattaa myös muistaa, että käyttöveden lämmitys muodostaa suuren osan lämmityskustannuksista. Pientalon lämmitysmuodoksi on tarjolla monia eri vaihtoehtoja, joten valinta kannattaa tehdä perusteellisesti ja harkiten. Valintaan vaikuttavat muun muassa rakennuksen koko, energian tarve, lämmitysmuodon helppous, energiatehokkuus, budjetti, tarjolla olevat lämmitysmuodot, käyttökustannukset, ekologisuus sekä paljonko lämmitysjärjestelmä vie tilaa ja onko se mahdollista sijoittaa sille suunniteltuun tilaan tai onko uuden tilan tekeminen sille mahdollista. Remontoidessa ja lämmitysjärjestelmää uusiessa vaikuttaa valintaan myös nykyinen lämmitysmuoto, sen kunto ja myös se, että voidaanko jo olemassa olevia laitteita hyödyntää.

Pientalon lämmitysvaihtoehdot

Tällä hetkellä suosittuja pientalon lämmitysmuotoja ovat maalämpö, sähkölämmitys, kaukolämpö, poistoilmalämpöpumppu ja ilma-vesilämpöpumppu.

Maalämpö on uusiutuvaa energiaa. Se on maahan varastoitunutta aurinkoenergiaa ja sen etuja ovat kustannustehokkuus ja ekologisuus uusiutuvana luonnonvarana. Energiatehokkuutensa ansiosta maalämpö tuo uusissa taloissa paljon energian säästöä, mikä tarkoittaa halvempia kustannuksia, mutta se ei sovi, eikä sitä saada, jokaiseen kohteeseen, joten se täytyy valintaa tehdessä myös ottaa huomioon.

Sähkölämmitys on helppo ja suhteellisen tyypillinen lämmitysmuoto pientalossa. Se ei vaadi kalliita investointeja eikä huoltotoimenpiteitä, mutta se on käyttökustannuksiltaan kallis vaihtoehto varsinkin isommissa ja vanhemmissa taloissa ja se ei myöskään ole ekologinen vaihtoehto. Uudiskohteisiin ei myöskään tällä hetkellä voi yleisesti valita sähköä ainoaksi lämmitysvaihtoehdoksi.

Kaukolämpö, joka on kaupungin lämmitysverkon kautta tulevaa lämpöä, on myöskin suosittu lämmitysmuoto ja se voidaan tuottaa monella tavalla. Se on hyvä vaihtoehto silloin, jos talo sijaitsee lämmön hinnan puolesta järkevällä alueella. Kaukolämmön hinta on yleensä kohtuullinen, mutta kaukolämpökanavia ei löydy kaikilta alueilta.

Poistoilmalämpöpumppu on ekologinen ja sillä hoidetaan sekä rakennuksen ilmanvaihto että lämmitys. Poistoilmalämpöpumpussa on edullinen investointihinta ja sen toimintaperiaate on, että se kerää lämmitysenergiaa talosta poistuvasta ilmasta. Laitteen voi asentaa joko päälämmönlähteeksi tai toisen lämmitysmuodon rinnalle.

Ilma-vesilämpöpumppu on myöskin ympäristöystävällinen vaihtoehto ja se sopii useisiin kohteisiin, joissa ei voida hyödyntää maalämpöä. Ilma-vesilämpöpumpun käyttö- ja investointikustannukset ovat kohtuulliset.

Lämmitysjärjestelmää valitessa kannattaa myös käyttää ammattilaisen asiantuntemusta apuna, että löydetään yksilöllisesti paras ratkaisu.

Lisätietoa esimerkiksi maalämmöstä lämmitysmuotona voit lukea TNT-Putki Oy Ab sivuilta.

minusta

Blogi LVI-alasta monipuolisena työllistäjänä

LVI eli talotekniikka käsittää kiinteistön ja siihen liittyvien tilojen tekniset palvelut ja järjestelmät, kuten lämpö-, vesi- ja ilmastointilaitteet. Talotekniikan avulla varmistetaan tilojen viihtyvyys ja turvallisuus ja kakkien järjestelmien toiminta. Toimiva ja hyvin suunniteltu LVI-tekniikka on jokaisen talon pitkäikäisyyden ja terveellisyyden kulmakivi. Esimerkiksi Omakotitaloa rakentaessa ja kunnostaessa tarvitaan monenlaisia ammattilaisia paljon myös LVI-alalta. Seuraavassa lyhyt kuvaus erilaisista alan tehtävistä ja ammattilaisista, joita ehkä sinunkin kotonasi työskentelee. LVI-alalla on paljon tekijöitä, jotka ovat erikoistuneet erilaisiin työtehtäviin. Alalla työskentelee esimerkiksi eri järjestelmiin erikoistuneita asentajia, putki- ilmanvaihto- tai lämmityslaiteasentajia. LVI-alalla on myös paljon myyntitehtäviä. Alalla voi myös erikoistua LVI-suunnittelijaksi, jonka työnkuvaan kuuluu rakennusten lämpö- vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmien suunnittelu. LVI-tekniikan rakennusmestarit toimivat taas usein työmaajohtajina tai esimerkiksi projektipäällikköinä. Oletko suunnittelemassa omakotitalon rakentamista tai kunnostamista lähiaikoina? Tervetuloa blogin pariin lukemaan, keskustelemaan ja mielellään myös jakamaan omia vinkkejä rakentamiseen ja remontointiin liittyen.

Haku

Kategoriat

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

5 June 2024
Ilmalämpöpumppu on kasvattanut suosiotaan Suomessa merkittävästi viime vuosina, ja hyvästä syystä. Tämä energiatehokas laite tarjoaa sekä lämmitystä e

28 March 2024
Ilmalämpöpumppu on yksi suosituimmista lämmitys- ja viilennysratkaisuista, ja se tarjoaa useita etuja perinteisiin järjestelmiin verrattuna. Tässä blo

15 January 2024
Lämpöpumppu on tehokas ja ympäristöystävällinen tapa lämmittää kotia tai yritystilaa. Jotta laite toimisi optimaalisesti ja säilyttäisi energiatehokku

tag