Ilmavesilämpöpumppu on hyvä lämmitysratkaisu omakotitaloonOmakotitaloa rakentaessa on nykyään monia erilaisia vaihtoehtoja lämmitysratkaisuiksi ja myös muun energian tuottamiseen. Kannattaako lämmitysmuodoksi valita maalämpö vai ilmavesilämpöpumppu? Monet asiat vaikuttavat siihen, mikä on paras lämmitysvaihtoehto ja miten voi rakentaa mahdollisimman energiatehokkaan talon, siihen perehdymme tässä kirjoituksessa. Tervetuloa blogin pariin ja jos aihe on ajankohtainen, toivotta löydät täältä hyödyllistä tietoa aiheesta.

Mitä kannattaa ottaa huomioon lämmitysjärjestelmää valitessa

Lämmitysjärjestelmän valintaan vaikuttavat talon koko ja sen ominaisuudet. Järjestelmän valintaan kannattaa käyttää aikaa ja kerätä tietoa, koska se vaikuttaa merkittävästi asumisesta koituviin kustannuksiin sekä asumismukavuuteen, mutta valinnalla on merkitystä myös ympäristön kannalta. Rakennuksen tilojen ja käyttöveden lämmittämisen osuus kokonaisenergian tarpeesta on suuri, yleensä noin 70 % luokkaa. Taloa rakennettaessa on siis järkevää miettiä käyttö- ja energia kustannuksia ja energiamuotoa tarkasti, koska on myös todennäköistä, että energia kustannukset tulevat elinkaaren aikana nousemaan. Rakennus kannattaa suunnitella mahdollisimman energiatehokkaaksi ja hyödyntää mahdollisimman paljon uusiutuvia energialähteitä käytettävän energian tuottamiseen. Lämmitysjärjestelmää mietittäessä kannattaa myös ottaa huomioon asukkaiden kulutustottumukset ja käyttää järjestelmässä automatiikkaa, joka auttaa älykkääseen energian käyttöön.

Talon muoto ja tiiviys vaikuttavat myös energian kulutukseen

Uutta taloa suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon koko. Pienempi neliömäärä lämpenee pienemmällä energian kulutuksella ja välttämällä turhia neliöitä, voi säästää selvää rahaa. Talon muoto vaikutta myös energian kulutukseen, mitä yksinkertaisempi ja kompaktimpi se on, sitä vähemmän se vie energiaa. Tällä hetkellä parhaaksi ratkaisuksi omakotitalon lämmitykseen suositellaan hybridiratkaisua, jossa yhdistyy erilaisien tekniikoiden käyttö järkevällä ja toisiaan tukevalla tavalla. Pieneen, alle sadan neliömetrin taloon paras lämmitysvaihtoehto on sähkölämmitys ja ilmavesilämpöpumppu, silloin kun ne yhdistetään älykkääseen säätöjärjestelmään. Sähköä täytyy käyttää silloin, kun se on halvimmillaan.
Suuremmissa rakennuksissa lämmitysjärjestelmäksi valitaan useimmiten maalämpöpumppu. Sekä pienessä että suuressa talossa täytyy kuitenkin olla varajärjestelmä sähkökatkojen varalle ja usein jokaisessa talossa onkin tulisija, jonka käyttö pakkaskauden aikana vähentää myös lämmityskustannuksia. Aurinkosähkön tuotanto sopii yhdistettäväksi molempiin järjestelmiin ja aurinkolämmön voi mahdollisesti yhdistää maalämmön kanssa tehokkaaksi järjestelmäksi. Lämmitys ja energiantuotantoratkaisuja pohtiessa kannattaa myös kysyä lämmitysjärjestelmien asiantuntijan mielipidettä, että taloon saadaan paras mahdollinen järjestelmä. Kuten esimerkiksi RiVe Oy.

 

minusta

Blogi LVI-alasta monipuolisena työllistäjänä

LVI eli talotekniikka käsittää kiinteistön ja siihen liittyvien tilojen tekniset palvelut ja järjestelmät, kuten lämpö-, vesi- ja ilmastointilaitteet. Talotekniikan avulla varmistetaan tilojen viihtyvyys ja turvallisuus ja kakkien järjestelmien toiminta. Toimiva ja hyvin suunniteltu LVI-tekniikka on jokaisen talon pitkäikäisyyden ja terveellisyyden kulmakivi. Esimerkiksi Omakotitaloa rakentaessa ja kunnostaessa tarvitaan monenlaisia ammattilaisia paljon myös LVI-alalta. Seuraavassa lyhyt kuvaus erilaisista alan tehtävistä ja ammattilaisista, joita ehkä sinunkin kotonasi työskentelee. LVI-alalla on paljon tekijöitä, jotka ovat erikoistuneet erilaisiin työtehtäviin. Alalla työskentelee esimerkiksi eri järjestelmiin erikoistuneita asentajia, putki- ilmanvaihto- tai lämmityslaiteasentajia. LVI-alalla on myös paljon myyntitehtäviä. Alalla voi myös erikoistua LVI-suunnittelijaksi, jonka työnkuvaan kuuluu rakennusten lämpö- vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmien suunnittelu. LVI-tekniikan rakennusmestarit toimivat taas usein työmaajohtajina tai esimerkiksi projektipäällikköinä. Oletko suunnittelemassa omakotitalon rakentamista tai kunnostamista lähiaikoina? Tervetuloa blogin pariin lukemaan, keskustelemaan ja mielellään myös jakamaan omia vinkkejä rakentamiseen ja remontointiin liittyen.

Haku

Kategoriat

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

13 May 2022
Pientalon lämmitysjärjestelmän valinta on iso päätös, jonka vaikutukset ovat kauaskantoisia. Tarjolla on monia vaihtoehtoja, joita kannattaa tutkia hu

24 February 2022
Omakotitaloa rakentaessa on nykyään monia erilaisia vaihtoehtoja lämmitysratkaisuiksi ja myös muun energian tuottamiseen. Kannattaako lämmitysmuodoksi

24 June 2021
Omaa kotia rakentaessa tai remontoitaessa tulee eteen monta valintaa ja päätöstä, joista yksi iso ja kauaskantoinen päätös on lämmitysjärjestelmän val

tag