Ilmastointikanavan osat ja toimintaperiaate


Hyvä sisäilma on ensiarvoisen tärkeää hyvinvoinnin kannalta, sillä se vaikuttaa merkittävästi virkeyteen ja jaksamiseen.  Terve rakennus kestää sukupolvelta toiselle ilman suurempia rakenteellisia remontteja, sillä tehokkaalla ilmanvaihtojärjestelmällä varusteltua taloa eivät kosteus- ja homeongelmat pääse vaurioittamaan.

Pientalon ilmastointikanavan lämmöntalteenottojärjestelmä on lähes pakollinen uusien energiansäästömääräysten johdosta, joten on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota myös ilmanvaihtokanavien oikeaoppiseen eristämiseen.
Rakennuskohteessa ilmanvaihtokanavaan tarvittavat mitat määrittää LVI-suunnittelija, hän osaa ottaa myös huomioon tiivistyksen sekä Ilmanvaihtokanavan M1 – puhtausluokituksen. Ilmastointikanavan osat ovat kierresaumakanavat sekä muovikanavat ja niiden lisäosat. Äänenvaimentimet ovat myös tärkeä osa ilmastointikanavaa, ne soveltuvat kanavista ja -koneista kantautuvien äänien hiljentämiseen. Ilmastointikanavan rakentamiseen tarvitaan erilaisia kannakkeita sekä eristeitä, joita käytetään kanavien yhteydessä. Ilmanvaihtokanavan lämpö- ja kondenssieristämisestä pitää huolen ilmastointimatti ja paloverkkomaton tärkeä tehtävä on toimia tulipalon eristäjänä.

Muut Ilmastointikanavan osat

Tulo- ja poistoilmaventtiilit ovat osa ilmanvaihtokanavistosta ja ne näkyvät rakennuksen ulkopuolella. Erilaisiin tiloihin on saatavilla erilaisia venttiileitä, jotka soveltuvat teknisiltä ominaisuuksiltaan juuri siihen käyttökohteeseen, esimerkiksi saunat tarvitsevat omanlaiset venttiilinsä. Moni haluaakin kiinnittää huomiota oleskelutilojen tulo- ja poistoilmanventtiilien ulkonäköön, joten niihin on tarjolla useita erilaisia vaihtoehtoja. Säleikkö on sellainen ilmastoitikanavan osa, joka johtaa ilmaa hallitusti tilasta toiseen, myös asunnon ulkopuolella. Ulkosäleikkö suojaa sekä peittää rakennuksen ulkopuoleisia tulo- sekä poistoilma-aukkoja. Ulkosäleiköt onkin suunniteltu kestämään hyvin erilaisia sääolosuhteita. Ilmanvaihto säleiköt toimivat rakennuksen sisällä tuloilmalähteinä tai siirtoilmalaitteina huoneiden välillä.

IV-kanavien toimintaperiaate

Ilmanvaihtokanavien säännöllinen puhdistus on edellytys sille, että rakennuksen ilmanvaihto toimii suunnitellulla tavalla. Rakennuksen ilmanpaine ja rakenteellinen ilmatiiveys vaikuttavat rakennuksen ilmavirtaan. Ilma virtaa korkeammasta paineesta matalampaan paineeseen eli ylipaineesta alipaineeseen. Vesihöyry ja vesi sekä mahdollisesti ilmassa olevat epäpuhtaudet, kuten homeen haju, liikkuvat ilmavirtausten mukana.

Rakennuksen paineolosuhteisiin vaikuttaa kolme tekijää: ilmanvaihto, tuuli sekä ilman lämpötilaerot. Ilmanvaihdon vaikutus rakennuksen paineeseen riippuu ilmanvaihtojärjestelmästä, sen asetuksista ja kunnosta.

Tyypillisesti epäpuhtauksien kulkeutumisen kannalta ongelmallisin tilanne on silloin, kun ilmanvaihtoratkaisuna on koneellinen poistoilmanvaihto eikä lisäilman syöttöä ole. Tällöin merkittävä osa korvausilmasta voi päästä rakenteiden läpi ja ilmavirtaan voi liittyä muun muassa maaperästä peräisin olevia mikrobiperäisiä hajuja. Tutustu lisää ilmastointikanavien osiin, esimerkiksi täällä IV-Lipasti Oy.

 

minusta

Blogi LVI-alasta monipuolisena työllistäjänä

LVI eli talotekniikka käsittää kiinteistön ja siihen liittyvien tilojen tekniset palvelut ja järjestelmät, kuten lämpö-, vesi- ja ilmastointilaitteet. Talotekniikan avulla varmistetaan tilojen viihtyvyys ja turvallisuus ja kakkien järjestelmien toiminta. Toimiva ja hyvin suunniteltu LVI-tekniikka on jokaisen talon pitkäikäisyyden ja terveellisyyden kulmakivi. Esimerkiksi Omakotitaloa rakentaessa ja kunnostaessa tarvitaan monenlaisia ammattilaisia paljon myös LVI-alalta. Seuraavassa lyhyt kuvaus erilaisista alan tehtävistä ja ammattilaisista, joita ehkä sinunkin kotonasi työskentelee. LVI-alalla on paljon tekijöitä, jotka ovat erikoistuneet erilaisiin työtehtäviin. Alalla työskentelee esimerkiksi eri järjestelmiin erikoistuneita asentajia, putki- ilmanvaihto- tai lämmityslaiteasentajia. LVI-alalla on myös paljon myyntitehtäviä. Alalla voi myös erikoistua LVI-suunnittelijaksi, jonka työnkuvaan kuuluu rakennusten lämpö- vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmien suunnittelu. LVI-tekniikan rakennusmestarit toimivat taas usein työmaajohtajina tai esimerkiksi projektipäällikköinä. Oletko suunnittelemassa omakotitalon rakentamista tai kunnostamista lähiaikoina? Tervetuloa blogin pariin lukemaan, keskustelemaan ja mielellään myös jakamaan omia vinkkejä rakentamiseen ja remontointiin liittyen.

Haku

Kategoriat

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

5 June 2024
Ilmalämpöpumppu on kasvattanut suosiotaan Suomessa merkittävästi viime vuosina, ja hyvästä syystä. Tämä energiatehokas laite tarjoaa sekä lämmitystä e

28 March 2024
Ilmalämpöpumppu on yksi suosituimmista lämmitys- ja viilennysratkaisuista, ja se tarjoaa useita etuja perinteisiin järjestelmiin verrattuna. Tässä blo

15 January 2024
Lämpöpumppu on tehokas ja ympäristöystävällinen tapa lämmittää kotia tai yritystilaa. Jotta laite toimisi optimaalisesti ja säilyttäisi energiatehokku

tag