Ilmalämpöpumpun osto on energian säästöä


Euroopassakin on alettu hoksata, että asuntoja tulee nykyään sekä lämmittää että viilentää. Aiemmin mantereellamme, jopa eteläisissä maissa, tultiin toimeen pelkillä tuulettimilla. Kesien muuttuessa arvaamattoman kuumiksi on hyvä tietää, että ilmalämpöpumppu hoitaa tarvittaessa sekä lämmittämisen että viilentämisen.

Edullista energiaa

Ilmalämpöpumpun tekniikan yksityiskohdat ovat maallikoille vaikeita ymmärtää. Pumpun toiminta perustuu fysiikan ilmiöön nimeltä termodynamiikka. Pumpussa on sekä ulkoyksikkö että sisäyksikkö. Näissä kiertää joko kylmäainetta tai vettä. Lauhkean ilmaston vyöhykkeessä tullaan toimeen ehkä pelkällä vedellä, mutta kylmässä ilmastossa tarvitaan kylmäainetta siitä syystä, ettei se jäädy kovallakaan pakkasella. Kompressori kuljettaa ulkoyksikön vettä tai kylmäainetta, joka höyrystyy ja muuttuu höyrystä takaisin nestemäiseksi, ja tässä prosessissa vapautuu lämpöenergiaa, jonka pumppu puhaltaa sisäpuolisesta yksiköstä huoneilmaan. Siinä, että neste höyrystyy ja muuttuu taas nesteeksi, vapautuu energiaa enemmän kuin mitä kompressori käyttää. Tästä syystä ilmalämpöpumpun puhaltama lämpö on energiatehokkaampaa kuin monen muun prosessiin vaikutuksesta syntyvä lämpöenergia.

Viilennyksessä tämä sama toimii käänteisesti. Ilmalämpöpumppu voi toimia lämpimänä aikana myös huoneilman viilentäjänä. Ja jos kompressori saadaan toimimaan aurinkoenergialla, on ilmalämpöpumpun osto varmasti edullinen hankinta.

Ostoprosessi

Ennen kuin lähdetään kaupantekoon, on syytä tehdä laskelmia kotona. Pumpun valintaan vaikuttavat asunnon koko, sen eristys ja lämmönpitävyys, ilmastovyöhyke ja se kuinka usein viilennystä tarvitaan kesäisin. Iso vaikutus on myös sillä, onko ilmalämpöpumppu ainoa lämmönlähde vai käytetäänkö sitä muun lämmitysjärjestelmän ohessa.

Ilmalämpöpumpun osto edellyttää perehtymistä eri malleihin ja merkkeihin. Mikä on pumpun energialuokka, entäpä äänitaso? Löytyykö läheltä luotettava jälleenmyyjä? On myös järkevää miettiä, millainen ilmankierto asuntoon syntyy pumpun asennuksen seurauksena. Yksittäinen ilmalämpöpumppu vain yhdessä huoneessa ei tuuleta, vaan se kierrättää samaa ilmaa, jonka se myös kuivattaa. Asunnon tuuletus on tässä tapauksessa syytä järjestää erikseen.

Toki myös pumpun hinta-laatu-suhde vaikuttaa ostoon. Kannattaa tutkia hinta-arvioita mahdollisimman monista tietolähteistä. Kestävä ilmalämpöpumppu löytyy todennäköisesti kotimaisia ja kansainvälisiä käyttäjäkokemuksia lukemalla.

Ammattilainen asentamaan

Kun sopivan tuntuinen ratkaisu alkaa hahmottua, voi kääntyä paikkakunnan LVI-ammattilaisen puoleen. Tärkeää on löytää itselle sopiva maksuaikataulu, mahdollisimman pitkä takuuaika, luotettava asennuspalvelu ja mahdollisuus nopeaan huoltoon. Ilmalämpöpumpun asennus ja huolto tulee jättää aina ammattilaiselle.

Kestävä ilmalämpöpumppu meiltä: Lämpöjokeri Oy.

minusta

Blogi LVI-alasta monipuolisena työllistäjänä

LVI eli talotekniikka käsittää kiinteistön ja siihen liittyvien tilojen tekniset palvelut ja järjestelmät, kuten lämpö-, vesi- ja ilmastointilaitteet. Talotekniikan avulla varmistetaan tilojen viihtyvyys ja turvallisuus ja kakkien järjestelmien toiminta. Toimiva ja hyvin suunniteltu LVI-tekniikka on jokaisen talon pitkäikäisyyden ja terveellisyyden kulmakivi. Esimerkiksi Omakotitaloa rakentaessa ja kunnostaessa tarvitaan monenlaisia ammattilaisia paljon myös LVI-alalta. Seuraavassa lyhyt kuvaus erilaisista alan tehtävistä ja ammattilaisista, joita ehkä sinunkin kotonasi työskentelee. LVI-alalla on paljon tekijöitä, jotka ovat erikoistuneet erilaisiin työtehtäviin. Alalla työskentelee esimerkiksi eri järjestelmiin erikoistuneita asentajia, putki- ilmanvaihto- tai lämmityslaiteasentajia. LVI-alalla on myös paljon myyntitehtäviä. Alalla voi myös erikoistua LVI-suunnittelijaksi, jonka työnkuvaan kuuluu rakennusten lämpö- vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmien suunnittelu. LVI-tekniikan rakennusmestarit toimivat taas usein työmaajohtajina tai esimerkiksi projektipäällikköinä. Oletko suunnittelemassa omakotitalon rakentamista tai kunnostamista lähiaikoina? Tervetuloa blogin pariin lukemaan, keskustelemaan ja mielellään myös jakamaan omia vinkkejä rakentamiseen ja remontointiin liittyen.

Haku

Kategoriat

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

5 June 2024
Ilmalämpöpumppu on kasvattanut suosiotaan Suomessa merkittävästi viime vuosina, ja hyvästä syystä. Tämä energiatehokas laite tarjoaa sekä lämmitystä e

28 March 2024
Ilmalämpöpumppu on yksi suosituimmista lämmitys- ja viilennysratkaisuista, ja se tarjoaa useita etuja perinteisiin järjestelmiin verrattuna. Tässä blo

15 January 2024
Lämpöpumppu on tehokas ja ympäristöystävällinen tapa lämmittää kotia tai yritystilaa. Jotta laite toimisi optimaalisesti ja säilyttäisi energiatehokku

tag